Ако си фен на футбола, със сигурност датата 5 февруари е по-специален за теб. Защото на тази дата на бял свят са се появили огромна част от футболистите, които са оформили любимия спорт такъв, какъвто го познаваме днес. 

Буквално цяло едно футболно съзвездие, при това не само по света, но и в България, празнува рожден ден на тази дата. И определено тя е най-наситена със звездни футболни рожденици измежду останалите в календара. 

Да започнем с двамата най-големи, които имат рожден ден днес. Това са петкратният носител на Златната топка Кристиано Роналдо и най-скъпият футболист в историята Неймар. Португалецът става на 34 години и не показва признаци на остаряване, докато бразилецът навършва 27 години и вече отбеляза празника си с песни, сълзи и танци в инвалидна количка. 

Още една звезда празнува днес - Карлос Тевес, който при отиването си в Китай преди две години стана играчът с най-висока заплата, но за кратко, защото не се задържа дълго в най-многолюдната страна. Той става на 35 години и вече се е запътил към залеза на кариерата си.

Интересно е, че аржентинецът можеше за първи път да се появи пред българска публика миналата година, но неговият Бока Хуниорс не откликна на поканата за юбилеен мач с Левски по повод 75-годишнината на легендата на "сините" и България Георги Аспарухов-Гунди. 

Сега нека обърнем внимание и на големите имена, които вече са спрели с футбола, но са оставили дълбока диря в него. На първо място - Марадона от Карпатите става на 54 години. Джика Хаджи, който сега е президент на Виторул в родината си, също е роден на 5 февруари. 

Бившият ас на Барселона и човекът, който прекъсна 20-годишната суша без титла на Фейенорд, но в попрището си на наставник - Джовани ван Бронкхорст - също е в съзвездието на празнуващите на тази "футболна" дата, ставайки на 44 години. 

А сега да насочим внимание и към треньорите. Едно от най-големите имена в професията, трудил се неуморно в Англия, Италия, половин Азия, спряган дори и за ЦСКА - Свен-Горан Ериксон, навършва 71 години, но винаги е готов за ново предизвикателство. Испанският му колега Кике Санчес Флорес, който е един от наставниците с най-много мачове в Примера дивисион, става на 54. 

Рожден ден имат още холандският защитник Стефан де Врай, който става на 27, смятаният преди време за детето-чудо на белгийския футбол Аднан Янузай, навършващ 24 години, както и сребърният медалист с Хърватия от Мондиал 2018 Ведран Чорлука, който чуква Христова възраст. 

И да не си помислите, че сме забравили дълбоката българска диря в тази компания! Днес празнува последният треньор, който е правил Левски шампион. Емил Велев-Кокала празнува 57-и рожден ден, а неговите купони винаги са запонмящи се. 

Още един "син" любимец ще има повод да почерпи днес. Бившият капитан, а и треньор на столичния гранд - Елин Топузаков става вече на 42 години. Честит празник на това цяло футболно съзвездие и да продължават да ни радват още дълги години.