Президентът на ПСЖ Насер ал-Хелаифи и бившият секретар на ФИФА Жером Валке пристигнаха във федералния съд в Швейцария за началото на делото срещу двамата за корупция.
Двамата се появиха отделно и не говориха пред събралите се журналисти. Третият обвиняем - директорът на гръцка маркетингова компания Динос Дерис не пристигна. 
 
Първоначално те отхвърлиха обвиненията от съда, който ще разглежда делото през следващите две седмици и ще вземе окончателно решение в края на месец октомври. Катарецът Ал-Хелаифи е обвинен в това, че е убедил Валке да извърши криминално провинение, докато французинът е бил генерален секретар на ФИФА. Следователите твърдят, че това се е случило посредством подкупи, сред които и луксозна вила в Сардиния.
 
Делото бе образувано след разследване на новите договори между катарската медийна компания beIN и ФИФА от 2014 и 2015 година за излъчване на мачовете от световни първенства в Близкия Изток и Африка през 2026 и 2030. Споразуменията бяха сключени без конкурентни оферти и от прокуратурата смятат, че beIN е платил суми над пазарните.
 
Според прокуратурата Валке, който беше отстранен от ФИФА през 2016 г., е получил три транша на обща стойност 1.25 милиона евро, за да помогне на кандидатури от Италия и Гърция. Той също е разследван за фалшифициране на документи за наеми от негови лични компании.