В началото изглеждаше като майтап. Като журналистическа измислица или най-малкото преувеличение. Бразилската звезда Неймар щял да смени Барселона с Пари Сен Жермен срещу откупната клауза от 222 милиона евро.

Ха, първо как така ще замениш един от най-успешните, най-доказани и най-обичани клубове в света с едни новобогаташи?! Катарски новобогаташи, които – вярно е, не си знаят парите.

Как така ще изоставиш най-големия футболист в света Лео Меси и другия си южноамерикански приятел Луис Суарес, с чиито общи усилия изтръгвате въздишките на 100-хилядния стадион „Камп Ноу“?! И как ще развалиш магията на триото МSN, за да поемеш към едно първенство, където немалко от съперниците ти носят имена като Гингам, Каен, Дижон и които не представляват никакво усилие да преодолееш?!

Не, не изглеждаше сериозно, не и в началото на шумотевицата. Не изглеждаше сериозно също и да пръснеш 222 милиона евро за един ритнитопковец. Та макар и бил страхотен талант. Всъщност – само за да платиш на досегашния му клуб, не броим в тази сума личните пари за Неймар...

Но на 4 август се оказа, че всичко това е било вярно и истинско. Тогава Неймар подписа с Пари Сен Жермен. И с тези платени за него 222 милиона се превърна в най-големия трансфер в историята на футбола.

КРАЙ! КРАЙ! КРАЙ! ПСЖ обяви трансфера на Неймар!

И изведнъж жаркото августовско слънце помръкна. Блясъкът вече идваше отдругаде. От парите на френско-катарския нов гранд Пари Сен Жермен. Те затулиха слънчевия диск.

Но се оказа, че мегаломанските футболни амбиции от Близкия изток нямат лимит. Или както се шегуваме: там врътват малко повече кранчето с газа и компенсират...

Но как се стигна до трансфера на годината? Не смеем да да се изхвърляме с по-дълги времеви периоди, че както е тръгнало...

Още по темата:


В Барса не можеше, но в ПСЖ Неймар взима номера на Меси

Емоционалната изповед на Неймар след трансфера му в ПСЖ

Неймар: Не се интересувам от парите

Неймар: Избрах ПСЖ със сърцето си


Кротките и нормални летни трансферни клюки в началото не изглеждаха сериозни. Но лека-полека започнаха да придобиват вид. На сватбата на Лео Меси в Аржентина приятелите и съотборниците от Барса се видяха с Неймар, поговориха и той не изглеждаше убеден в оставането си. Но и не твърдеше противното.

После всички заминаха заедно на американското турне на отбора. Барса изтряска по лятному Реал отвъд океана с дейното участие на главния герой в трансферната сага Неймар. А междуврмененно се водеха серия от разговори с него за убеждаването му да остане. От най-близките и от най-влиятелните. Лео Меси, Луис Суарeс, Жерар Пике – всички се изредиха да му говорят. Даже Пике пусна една превърнала се в изключително популярна в социалните мрежи снимка на себе си заедно с бразилеца. Придружена от краткия текст: „Остава“.

Още по темата:


Неймар плати 222 млн. и вече е играч на ПСЖ

ПСЖ рискува глоба от порядъка на 30-40 млн. евро

Барселона дава случая "Неймар" на УЕФА

Неймар писна на всички в Барса


Да, ама не. Приключи турнето на Барса в Америка, а с това и престоят на Неймар в каталунския гранд. Майтапът се превърна в истина на 4 август. А това бе само най-яркият трансфер в един много жарък трансферен прозорец. В чийто край пак Пари Сен Жермен доближи, макар че не надмина, въпросните бляскави 222 милиона евро със 180 милиона за изгряващата звезда Килиан Мбапе.

А Барселона инкасира голям удар върху своя морал и самочувствие със загубата на ключов и знаков футболист като Неймар. ПСЖ пък си върна за онова 1:6 през пролетта. И то с лихвите...

УЕФА тепърва се оглеждаше дали всичко е извършено по правилата. Но Неймар вече беше в столицата на Франция.

Това беше най-яркият акцент през август 2017-а. А какво се случи през септември, ще разберете утре, събота.