Спортният директор на Пари Сен Жермен Леонардо беше гост на „Фестивала на спорта“ в Тренто, организиран от „Gazzetta dello Sport“, в което коментира актуални теми от света на футбола.

Той говори и за „войната“ с Реал Мадрид заради все още неясното бъдеще на нападателя на парижани Килиан Мбапе.

„От Мадрид го отричат, но мисля, че от известно време работят върху това да привлекат Мбапе. От две години насам говорят публично за Мбапе, трябва да бъдат наказани за това. Виждам липса на уважение към Мбапе. Той не е обикновен футболист, а сред най-добрите по света. Треньорът, ръководството, играчите - всички в Реал говорят за Килиан… Смятам, че това е част от техния план. Това не е уважително“.

„Нашата идея е да удължим договора на Мбапе. Килиан е бижу и е абсолютно перфектен за ПСЖ. Разполагаме с Килиан, Лионел Меси и Неймар. Ние никога не сме планирали бъдещето на ПСЖ без Мбапе в него“.

За Меси, Донарума и Финансовия феърплей:

„Меси беше убеден, че ще остане в Барса. Започнахме официалните преговори с него едва когато Барселона обявиха, че той си тръгва. Това беше изненада за всички. Меси заедно с Мбапе и Неймар е прекрасно, това ми харесва".

"Също така никога не сме се свързвали с Джанлуиджи Донарума преди юни. Стартирахме преговорите с него, щом той стана свободен агент след обявяването на новината от страна на директора на Милан - Паоло Малдини. Още през април Милан заяви, че няма да преподпише с Донарума и договори Майк Менян. Ние обаче изчакахме до юни, когато контрактът му изтече. Тогава той публично стана свободен агент. Никога не сме работили с целта да го привлечем за без пари“.

„Много хора говорят за похарчените пари. Искам да поясня, че ПСЖ не инвестира повече пари в сравнение с останалите клубове, които имат големи дългове. Това, че Хавиер Тебас ни атакува? Ще отговаряме единствено пред УЕФА и Лига 1, а не пред Ла Лига. Заплатите на свободните агенти, които привлякохме, бяха високи още в предишните им клубове, в някои случаи дори по-високи от това, което им предложихме. Единственият, за когото платихме, беше Ашраф Хакими, защото силно го искахме. Също така и за Нуно Мендеш, който е голям талант“.

За периода си като треньор в Милан:

„Фантазията 4-2? Това беше слоган, измислен от Адриано Галиани. Той беше много добър в измислянето на подобни неща. Сезонът (б.р- 2009/2010) не започна добре. Това беше първият ми опит като треньор и, честно казано, бях принуден да стана такъв. Имам предвид, че не съм имал желание да стана наставник. Това беше период на преход и се нуждаехме от човек, който познаваше клуба добре и разбираше ситуацията, в която се намирахме. Беше наложително да ръководим играчи, които вече бяха спечелили всичко. Нормално е амбицията да не изчезне изведнъж. Стартирахме лошо и тогава дойде домакинство срещу Рома, при което губехме с 0:1. Преместих Роналдиньо отляво, Пато отдясно, а Филипо Индзаги в центъра, като накарахме Кларънс Зеедорф да играе като атакуващ халф. Имахме двама полузащитници - Андреа Пирло и Масимо Амброзини, които не бяха твърди футболисти, но и те играеха. Така се получи идеята да направим нещо различно.

„Питате ме за схемата 4-2-4 на „Сантиаго Бернабеу“, когато не бяхме в толкова добра форма? Бях в самолета с Галиани и седяхме близо един до друг. Той ме погледна: “Е?” А аз му отвърнах: “Не знам…все още го мисля”. А той настоя: “Няма да е лошо”, без да пояснява за какво си говорим. Аз добавих: “И аз така мисля”. Той заключи: “Тогава да го направим”. И така играхме с тази схема. Това беше първият случай, в който Милан победи на „Бернабеу“ срещу Реал Мадрид - с 3:2. Мачът започна с грешка на Дида, след която Раул направи резултата 1:0 за тях. Това означаваше, че мачът ще се затвори. Ние обаче не позволихме това да се случи и спечелихме с 3:2 след гол на Пирло от извън наказателното поле и две попадения на Пато. Оттам нататък имаше промяна в настроението и схемата на игра. Така почти до края на сезона се наслаждавахме на един отбор, който се забавляваше на терена“.