Френският първенец Пари Сен Жермен се класира за финала на турнира за Купата на Франция, слд като надигра с минималното 1:0 Рен на своя „Парк де Пренс“. Единственото и победно попадение за парижани реализира суперзвездата Килиан Мбапе, който пропусна и дузпа.

ПСЖ стартира силно срещата и в 12-ата минута Мбапе нахлу в наказателното поле на Рен и стреля под напречната греда, но вратарят на гостите Стив Манданда спаси с чудесен рефлекс. Секунди след това, на отсрещната врата, Джанлуиджи Донарума пък блесна със спасяване след удар на Арно Калимуендо.

В 35-ата минута Адриан Труфер задържа Килиан Мбапе и съдията отсъди пряк свободен удар. След преразглеждане със системата ВАР се видя, че нарушението е в наказателното поле и се стигна до дузпа. Мбапе се нагърби с изпълнението в 37-ата минута, но Манданда спаси.

Три минути по-късно голямата звезда на парижани все пак се реваншира за пропуска си и даде аванс на своя тим. Френският нападател получи подаване от Фабиан Руис и стреля неспасяемо от границата на наказателното поле – 1:0.

Снимки: БТА / BTA
48 снимки

В 53-ата минута Мбапе се промуши между отбраната на Рен и от добра позиция стреля, но Манданда отрази. Пет минути след това Килиан Мбапе пропусна добра възможност да увеличи аванса на своя тим, като отново Манданда отрази.

В 66-ата минута Арно Калимуендо скочи най-високо в наказателното поле на ПСЖ и нанесе добър удар с глава, който премина на сантиметри над напречната греда. В 79-ата минута парижани на свой ред имаха шанс за гол на Манданда спаси хубав удар на Марко Асенсио.

Така Пари Сен Жермен се класира за 20-ия си финал в турнира и първи такъв от сезон 2020/2021. Битката за трофея е на 25 май, а опонент на парижани ще бъде Олимпик Лион, който във вторник разби с 3:0 Валансиен в другия полуфинал.