Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас определи Манчестър Сити и Пари Сен Жермен като "заплаха, която футболът не е виждал преди" заради могъщите финансови средства, с които разполагат двата клуба. 

Тебас, който и преди това остро критикува Сити, заяви, че парите, вложени в шампионите на Англия и Франция от техните собственици, базирани в Абу Даби и Катар, са изкривили футболния пейзаж.

"Клубовете, подпомагани от държави представляват нов феномен и настояща опасност, която футболът не е виждал преди. Те работят изцяло извън правилата и рискуват да надуят пазарите до катастрофални нива чрез финансовия си допинг. Управителите на европейския футбол трябва да покажат много повече решителност за справяне с този проблем", заяви Тебас.

"Това включва по-строг контрол, който ограничава отборите като Манчестър Сити или ПСЖ от това да похарчат значително повече от своите съперници и много по-строги санкции от Финансовия феърплей, който се оказа много слабо възпиращо средство. Това не можем да го допуснем в Испания, защото то е против нашите правила", допълни президентът на Ла Лига.

Като пример Тебас посочи Реал Мадрид и Барселона, които по негово мнение никога не са получавали финансова помощ от държавата и винаги са били управлявани по финансово отговорен начин. /БГНЕС