Английските елитни клубове Манчестър Юнайтед, Тотнъм или Ливърпул са под прицела на Катарския фонд за спортни инвестиции (QSI) за частично или пълно придобиване, съобщава Блумбърг Нюз днес.

Насер Ал Хелайфи, който е президент на въпросния катарски фонд, наскоро проведе разговори с председателя на Тотнъм Даниел Леви за евентуално закупуване на дял в клуба, се казва в информацията, позоваваща се на запознат с детайлите източник. Също така се твърди, че представителите на катарския шейх са се насочили към пълното придобиване на Манчестър Юнайтед или на Ливърпул.

В имейл-отговор, изпратен до агенция Ройтерс, Тотнъм съобщава, че "няма истина в съобщенията, че се е състояла среща относно продажбата на акции в клуба". Собственикът на Манчестър Юнайтед – американската фамилия Глейзър обаче е отворено за такива разговори, тъй като няколко пъти техни представители съобщават за търсенето на купувач на клуба или потенциален инвеститор. Това беше потвърдено в специално изявление през ноември, че семейство Глейзър работи с финансови съветници по процеса, който може да доведе до частична продажба на клуба от "Олд Трафорд" или инвестиции, включително реконструкция на стадион и инфраструктурата за тренировки.

Президентът на Ливърпул Том Вернер също през ноември каза, че собственикът на отбора Fenway Sports Group (FSG) проучва продажбата на клуба.

Въпросният катарски фонд в момента притежава Пари Сер Жермен, а също така дялове и в португалския Брага. Но самият фонд, както и Манчестър Юнайтед, не коментираха евентуални бъдещи съвместни действия.

Автор: Атанас Василев/ БТА