Швейцарски прокурори във вторник призоваха президентът на Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелайфи и бившият вицепрезидент на ФИФА Жером Валке да влязат в затвора за корупция във връзка с разпределението на телевизионни права за Мондиали.

Прокуратурата поиска 28-месечна присъда за Ал-Хелайфи, който е и президент на beIN Media, и три години за Валке, след като техният съдебен процес в швейцарския град Белинзона отива към края си, предаде местната информационна агенция Keystone ATS. Това е първият път, в който са поискани затворнически присъди в Европейски съд в дела, свързани с няколко скандала в световния футбол, въпреки че бивши ръководни лица от Америките получиха такива присъди в САЩ.

Швейцарският федерален криминален съд на Белинзона съди Валке по две обвинения, свързани с придобиване на пари. Ал-Хелайфи бе включен в първото обвинение. Офисът на прокуратурата заяви, че Валке е търсел помощта на Катар през лятото на 2003, за да си купи луксозна вила в Сардиния във време, когато beIN, телевизия, собственост на Катар, преговаряла удължаването на медийните си права в Северна Африка и Близкия Изток за Световните първенства през 2026 и 2030.

Общественият прокурор заяви, че Ал-Хелайфи е придобил къщата за 5 млн. евро чрез компания, която била почти незабавно трансферирана на брата на един от близките сътрудници, преди да бъде налична за Валке. Двамата споделиха ,че сделката е била „лична“ уговорка, нямаща общо с контракта, подписан от beIN с ФИФА през април 2014.