Втори мачбол само в рамките на седмица изпусна Пари Сен Жермен, за да си подпечата и на теория титлата във френския шампионат. След като в предния кръг момчетата на Томас Тухел не можаха да победят Страсбург у дома, сега дойдоха на гости на Лил, за да си вземат трофея. 

Именно домакините са единственият отбор, който има теоретични шансове за отличието и макар да са само на хартия, те показаха, че не трябва да бъдат подсенявани. И напълниха с попадения мрежата на нафуканите си гости, които гледаха невярващо какво се случва с тях на "Пиер Мороа". 

"Песовете" сръфаха жестоко именития си съперник с 5:1 и не му позволиха да триумфира предсрочно с трофея. Така ПСЖ пусна пет гола в един мач в Лига 1 за първи път от 2 декември 2000 г., когато беше погромен със същия резултат от Седан, но тогава отборът не беше този хегемон и в него не се наливаха милиарди евро. 

Иначе още в самото начало гол на Килиан Мбапе беше отменен заради засада, преди в 7-та минута домакините да поведат след автогол на Тома Мюние. Но само четири по-късно Хуан Бернат изравни, а в 13-та минута обратът можеше и да е пълен, ако втори гол на Мбапе не беше отменен заради засада.

Положението започна да се влошава за парижани в 38-та минута, когато голмайсторът им Бернат беше изгонен с директен червен картон и това предопредели бурята след почивката. Тогава Никола Пепе, Жонатан Бамба, Габриел и Жозе Фонте попиляха съперника си и му нанизаха четири безответни попадения, които направиха изражението на резултата направо разгромно. 

Гостите започнаха с настроение и пратиха топката в мрежата при първата си атака в мача. Но попадението на Килиан Мбапе беше отменено заради засада, след като ситуацията беше прегледана с ВАР и беше преценено, че има нарушение на правилника. 

Това доведе до бърз отговор от Лил. Още в 7-та минута една бърза атака на отбора доведе до центриране на Жонатан Иконе, който е юноша на ПСЖ, топката прескочи всички и от нищото Хуан Бернат я насочи в мрежата си за 1:0 в полза на домакините. 

Но отговорът беше светкавичен. В 11-та минута Килиан Мбапе показа отново огромната си класа, преодоля трима защитници и сервира топката на непокрития Хуан Бернат, който я прати в далечния ъгъл за 1:1. И само две минути по-късно всичко можеше да бъде решено. 

Защото тогава Мбапе отново показа огромната си класа и скорост, надбяга защитата на съперника и вкара топката в мрежата. Но пак след преглед с ВАР попадението беше отменено заради засада при паса към него и статуквото се запази. 

Отново Мбапе и Леандро Паредес пропуснаха изгодни положения за пълен обрат и след червения картон на Хуан Бернат за груб фаул без топка в 38-та минута сякаш нещо се пречупи за бъдещия шампион. Защото дотогава отборът създаваше положения и макар да ги пропускаше, не се виждаше как ще падне. 

След почивката Тило Керер изпусна страхотно положение за ПСЖ в 48-та минута, а малко след това Лил дръпна за първи път в резултата .В 51-та минута Жонатан Иконе с прекрасен пас намери Никола Пепе и той мушна топката в мрежата за 2:1. 

Всичко за парижани рухна след третия гол на Лил, който окончателно ги пречупи. Това се случи в 65-та минута, когато при поредната страхотна бърза атака Иконе намери с великолепен пас този път Жонатан Бамба и той направи 3:1. 

След това попадение "песовете" се забавляваха на терена и търсеха вече погрома. А съперникът им беше гроги. И това забавление доведе до истински погром за ПСЖ. Защото в 71-та минута Пепе качи топката на главата на Габриел и той направи 4:1. 

А до края остана време и за пълен резил за парижани, защото в 84-та минута Пепе се отличи с втора асистенция, като след корнер намери Жозе Фонте в наказателното поле, той прескочи с един ръст пазача си Преснел Кимпембе и оформи крайното 5:1. 

След тази развръзка ПСЖ все пак остава на върха и няма как да бъде изместен от там на практика, макар че теорията твърди друго. С 81 точки парижани са със 17 пред Лил, който е на второто място шест кръга преди края.

Но Пари Сен Жермен има отложен мач в сряда срещу Нант и в него може да стане шампион, ако го спечели. И пак да е първият отбор от водещите европейски първенства, който подпечатва титлата си още в средата на април.