След като вчера бе официално Златан Ибрахимович бе подписа договор и бе представен като футболист на Милан, днес той даде обширна пресконференция. В типичния си стил шведският нападател отговори на въпросите на журналистите. 38-годишният футболист сподели целите си през тези шест месеца, говори защо се е завърнал при "росонерите" и отговори любопитно на въпрос за Кристиано Роналдо.

Какво мислиш за отношението на феновете, които те посрещнаха много топло?
- Усещам ентусиазма на феновете. Имам страхотни взаимоотношения с тях, много позитивни. Тяхната подкрепа е много важна. Ако я имаме, нещата стават много по-лесни. Готов съм да играя още днес. 

Кога реши да се завърнеш в Милан?
- След последния ми мач с ЛА Галакси, Малдини ми се обади и поговорихме. Получих много оферти. Имах нужда от адреналин. Говорих доста и с Бобан. Месец обмислях офертата, а след мача с Аталанта (б.а. "росонерите загубиха катастрофално с 0:5) получих още повече обаждания (б.а. смее се). Решението не беше трудно. Не исках да напускам Милан през 2012-а. Не бях съгласен. Важното обаче е, че сега отново съм тук и ще направя всичко възможно, за да подобря нещата. Милан е моят клуб. Обичам го.

Възможно ли е класиране в евротурнирите през този сезон?
- Трябва да мислим мач за мач и да видим какво ще се случи. Този състав може повече, защото има качества. Сезонът е дълъг. Трябва да работим здраво и да вярваме. Трябва да подобрим представянето на терена. Затова съм тук. 

Не всички шампиони, които се завърнаха, успяха да направят разликата. Защо трябва да е различно при теб?
- Никога не съм губил страстта си в това, което правя. 

Какво те мотивира да избереш Милан?
- Милан винаги ще си е Милан. Историята не се променя. Много неща се случиха, след като Берлускони си тръгна. Аз обаче съм футболист и трябва само да мисля за това, което се случва на терена. Ако не вярвах в този проект, нямаше да се върна и да седя до тези легенди (б.а. Паоло Малдини и Звонимир Бобан).

Какво мислиш за сегашния Милан?
- Трудно е да се отговори, ако не си вътре в клуба, защото не знаеш как стоят нещата. Много неща се промениха през годините, но Милан си остава Милан.

Какво научи през годините до момента?
- Всяка година е различна. Психически ти се променяш. Но не мисля, че ментално съм го направил. Тогава опитът те кара да правиш различни неща, ако си интелигентен футболист. Трябва да направя всичко възможно, за да помогна на колектива.

Как би определил завръщането си?
- След контузията, която получих казах, че съм много щастлив отново да играя. Ще го правя, докато мога. Имам огромно желание. Ясно е, че не мога да играя така, както го правех на 28 години. Но аз знам много добре какво мога. Никой на 38 не подписва с клуб като Милан. Ако съм го направил, то е защото все още мога да дам нещо важно. В противен случай нямаше да ми се обадят. Не е нужно да прекалявате като играете. Вместо да бягаш, можеш да стреля от 40 метра.

Според теб може ли Милан да постигне повече?
- Винаги можеш да направиш повече, особено когато играеш за Милан. Натискът е много голям. Целият свят очаква от мен да донеса положителни резултати. Ако играеш за Милан, това не е въпрос на късмет, а затова, че постигаш резултати и си вършиш добре работата.

Какво бихте искали да постигнете през тези шест месеца?
- Има колективни и индивидуални цели. Първата е да подобрим положението на отбора. Футболистите да се забавляват и да помагат на отбора. Винаги, когато съм бил извън терена поради контузия, страдам, че не мога да помириша тревата. Когато има 85 000 на стадиона, някои може да ръкопляскат, а други да освиркват. Предпочитам второто, защото получавам адреналин.

Кога ще можеш да направиш промяната? Щастлив ли си, че отново ще играеш срещу Кристиано Роналдо?
- Винаги съм тренирал, въпреки че не съм пипал топка, но това най-малко ми липсва в момента. Роналдо? Хубаво е да съм в Италия, в Серия А. Тогава да видим какво ще се случи.

Колко важно е за шведския футбол завръщането ти в Милан и трансфера на Кулушевски в Ювентус?
- Мисля, че е позитивно. Ако има шведски футболисти, които да играят в страхотни отбори е само положително. Не са много тези играчи. Кулашевски? Не съм го наблюдавал много. Все пак в САЩ е трудно да следиш европейските първенства. Но чух добри думи за него.

Можеш ли да останеш в Милан и след тези шест месеца?
- Никога не знаеш. Докато играя и съм активен футболист, искам да нося резултати за тима. Не искам да съм тук само, защото се казвам Ибрахимович. Сега започвам от нулата. На същото ниво съм с другите. Това ми носи адреналин.

Можеш ли все още да направиш разликата?
- Това е предизвикателството пред мен. Имам желание и манталитет, за да продължа, както до сега. Знам какво трябва да направя, за да помогна на Милан.

Говори ли вече със Стефано Пиоли?
- Говорих малко с треньора, защото вчера беше много натоварен ден. Той ми каза от какво има нужда и аз направих същото, но по-късно ще имам възможност за по-дълъг разговор.

Защо връщането ти не се реализира преди година?
- Говорих с Леонардо, но не се чувствах готов да се върна тогава. Бях добре в Лос Анджелис. Отидох в Америка, за да се почувствам отново жив след контузията. Сега се чувствам по-жив и съм готов отново да играя в Италия. С ПСЖ не съм имал контакти.

Това ли е най-щастливият ти момент до сега в кариерата?
- Много съм щастлив. Не съм си представял, че на 38 години ще подпиша с Милан. Но ме избраха, защото ми вярват. Не идвам като талисман, да танцувам до "Дявола" (б.а. маскота на Милан). Идвам, за да помогна на екипа.

Мислите ли за дербито на Милано?
- Атмосферата винаги е красива. Преживял съм го от едната и от другата страна. Играл съм много по света, но винаги съм казвал, че дербито на Милано е най-красивото.

Надявате ли се, че може да спечелите Купата на Италия, която никога до сега не сте притежавали?
- Когато стартира първенството, целта винаги е да спечелите нещо в края му. Аз идвам на половината път, но желанието ни си остава същото. В момента е важно да дам всичко от себе си през следващите шест месеца.

Има ли футболист, на когото бихте могли да помогнете повече, отколкото на останалите?
- Все още не познавам добре съотборниците ми. Вингаи съм се опитвал да помагам на и извън терена. Когато играеш с шампионите не е трудно, нещата стават автоматично. Ако си умен, използваш ситуацията и играеш.

Милан вкарва твърде малко голове. Как ще можете да помогнете на тима да се справи с този проблем?
- Ако не вкарвам, ще правя асистенции или други неща, за да помогна на отбора. Във футбола не можете да правите нещата сами, иначе бих се занимавал с индивидуален спорт. Искам да подобря броя на головете и асистенциите.