Френският шампион Пари Сен Жермен се провали в пореден голям мач на европейската сцена. Многомилионната селекция на френския хегемон, начело с най-скъпия играч в света - Неймар, както и Единсон Кавани, Килиан Мбапе и Анхел Ди Мария, рухна под "високооктановата" атмосфера на митичния "Анфийлд". 3:2 за Ливърпул в една драматична, луда нощ от категорията на топмачовете в европейския футбол.

За ПСЖ обаче проявата на слабост в най-значимите срещи не е изненада. Отново се повтори прословутият крехък дух на парижани. Без шампионски манталитет, липсвата на здрава психика, хладни нерви. Звездите и много пари не са достатъчни в такива вечери, в които разликата между обикновените отбори и наистина великите клубове изпъква. Друга мая е нужна, а хората на Насел Ал-Келаифи явно не я притежава все още. 

В последните няколко години тимът отстъпва в големите сблъсъци срещу най-силните тимове. И той най-вече като гост, когато напрежението и враждебните фенове са причина за много несгоди. В ерата на шейховете - от 2011г. насам, клубът постига едва четири четвъртфинала и нищо повече. На европейската сцена тима се превърна в нарицателно за средна ръка отбор, който става жертва на най-големите - на Реал, на Барса, на Байерн...

Безспорно най-срамният крах бе в осминафиналите на Шампионската лига през 2016/2017 година, когато ПСЖ изпуснаха преднина от 4:0 в първия мач срещу Барселона и загуби реванша с 1:6 на "Камп Ноу", допускайки три гола в последните шест минути на срещата.

През миналия сезон, когато в редиците на тима вече личеше името на най-скъпия играч на планетата Неймар (игра само в първия мач), французите отстъпиха на Реал Мадрид отново на осминафинал.

За да се спечели Шампионската лига, са нужни психика и опит. Въпреки огромните суми в последните години ПСЖ израства. Един ден и тяхното време ще дойде, тъй като историята е показала, че големите инвестиции в един момент се отплащат. Но е видимо, че липсата на историческа основа, здрави нерви и шампионски дух в съблекалнята са факторите, които до момента провалят отбора, който събра на едно някои от най-големите таланти във футболната игра.  

Загуби на ПСЖ в Шампионската лига през последните години:

Ливърпул - ПСЖ 3:2 (18-19)

Реал Мадрид - ПСЖ 3:1 (17-18)

Байерн Мюннхен - ПСЖ 3:1 (17-18)

Барселона - ПСЖ 1:6 (17/17) 

Арсенал - ПСЖ 2:2 (16/17)

Манчестър Сити - ПСЖ 1:0 (15/16)

Барселона - ПСЖ 3:1, 2:0 (14/15)

Челси - ПСЖ 2:0 (13/14)