Отборът на Пари Сен Жермен не допусна изненади при гостуването си срещу Цървена звезда в заключителния си мач от група С на Шампионската лига. Парижани победиха с 4:1 сръбския шампион и по този начин си гарантираха първото място в групата, осланяйки се на резултата от другата среща, където Ливърпул надви Наполи с 1:0.

Успехът на „Райко Митич” позволи на французите да съберат 11 точки и да завършат с две пред Ливърпул и Наполи, останали с по 9. Напред се класираха англичаните при равни показатели в преките двубои срещу „везувиани”, но по-добра голова разлика.

Никак не беше случаен фактът, че именно ПСЖ стана единственият тим в групата, успял да надвие Звезда насред неговия дом (Ливърпул падна с 0:2, а Наполи постигна само нулево реми). Още от самото начало момчетата на Томас Тухел се отнесоха изключително професионално и откриха резултата след 10 минути игра. Атаката започна след като съдията подмина претенции на домакините за нарушение, а Маркиньос даде пас наляво за Мбапе. Французинът напредна много мощно, подминавайки крайни защитник и нахлувайки в наказателното поле. Там той даде ниско подаване, минало покрай плонжа на вратаря Милан Борян и оставило Единсон Кавани на празна врата – 0:1.

Попадението успокои гостите и те продължиха уверено да контролират развоя на срещата. В 32-ата минута Анхел Ди Мария не успя да се разпише с изстрел от границата на пеналта, преминал на сантиметри покрай левия стълб.

Осем минути след него Неймар не повтори подобна грешка. Мбапе открадна топката в централния кръг и веднага подаде към бразилеца, който се намираше отляво. Той тръгна на рейд през центъра, подмина няколко съперникови играчи и подбра точния миг, за да стреля от точката на дузпата – 0:2. Мигове по-късно Ди Мария можеше да предреши всичко след чудесен пас на Мбапе, ала бившият играч на Реал Мадрид отново не нанесе точен изстрел.

След почивката се забеляза очевиден подем в играта на Звезда. „Звездашите” имаха два поредни шанса в 54-ата минута. Първо Бен Ел Фарду не успя да оползотвори центриране на Филип Стойкович, стреляйки с глава в аут. Секунди след това Марко Марин предизвика невероятно спасяване от ветерана Джанлуиджи Буфон.

В 56-ата Звезда все пак намали изоставането си. Тиаго Силва не успя да изчисти както трябва центриране от фланга, а топката полетя към намиращия се на около 10-12 метра от вратата Марко Гобелич. Той нанесе кинжално воле към близкия долен ъгъл и изненада Буфон – 1:2.

Четвърт час преди края ПСЖ уби окончателно надеждите на противника си. Анхел Ди Мария изпълни пряк свободен удар, а Маркиньос се извиси над всички и с глава опъна мрежата – 1:3.

В продължението на срещата имаше време и на отчелия се днес с две асистенции Мбапе също да се разпише. Подаването на Неймар в зоната между централните бранители „отключи” възможността, а Мбапе укроти и с второто си докосване разстреля Борян за последен път тази вечер – 1:4.

Крайно класиране, група С:

1. ПСЖ 6 3 2 1 17:9 11 т.

2. Ливърпул 6 3 0 3 9:7 9 т.

3. Наполи 6 2 3 1 7:5 9 т.

4. Цървена звезда 5 1 1 4 5:16 4 т.