Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас беше един от специален гост на Фестивала на спорта, събитие, организирано в Италия от „Gazzetta dello Sport“.

Шефът на Ла Лига говори по редица теми, включително напускането на Лионел Меси от Барселона и защо смята, че италианската Серия А е в по-добра позиция да настигне Висшата лига, отколкото испанската лига.

За Серия А:

„Серия А е единствената лига, която може да достигне нивото на Висшата лига поради много фактори: БВП, население, страстта към играта. Затова много повече неща трябва да бъдат комерсиализирани от това, което е позволено днес. За Испания ще бъде трудно да имаме същите приходи като във Висшата лига, но трябва да останем близо до нея, за да останем конкурентни“.

За ФИФА и идеята за Световно първенство на всеки две години:

„Световното първенство на всеки две години пречи на шампионата, ние сме в момент, когато трябва да решаваме нещата заедно“.

За футболните агенти:

„Това е общ проблем, въпреки че Испания е страната, в която се плаща по-малко и това е благодарение на нашите правила: таванът на заплатите включва комисионни“.

За напускането на Лионел Меси:

„Продажбата му не е моя вина. Футболът се нуждае от устойчивост. Серия А губи пари от 20 години, а това се случва и във Франция. Това обаче не се случва в Германия и Испания“.

За финансовите възможности на Пари Сен Жермен:

„Правила са необходими, защото без тях получаваме отбор като ПСЖ, който печели 400 милиона и харчи 600 милиона само за заплати. Не бяхме виновни, че Меси не поднови договора си с Барселона, ние имаме таван на заплатите и това прави Ла Лига много устойчива“.

За Европейската Суперлига:

„Важно е всички първенства да са финансово стабилни, рискът от Суперлига винаги е висок. Казах на Андреа Аниели (изпълнителният директор на Ювентус и един от ръководителите на проекта за Суперлигата): „Наистина ли искаш да се присъединиш към Суперлигата, където Реал Мадрид и Барса винаги ще печелят повече от теб?“.