Вратарят на Пари Сен Жермен Джанлуиджи Буфон имаше какво да каже на своите критици след спечелването на шампионската титла в Лига 1. Италианският ветеран заяви, че понякога му е жал за хората, които се опитват да омаловажат постиженията на ПСЖ.

Съвсем естествено парижкият гранд беше фаворит за трофея във френското първенство още преди началото на сезона. Големите амбиции на катарските собственици вече години наред са свързани с покоряване на Шампионската лига и в тази връзка отпадането от Манчестър Юнайтед в 1/8-финалите беше прието като огромно разочарование.

41-годишният Буфон реши да се застъпи за своя тим главно от позицията на огромния брой трофеи, които завоюва през 17-те си сезона в Ювентус. „Понякога ми е жал за хората, които работят в сферата на футбола и не разбират колко трудно е да печелиш постоянно”, заяви ветеранът.

„Дори и да си в най-силния отбор, печеленето на титли изисква много психическа и физическа енергия. Трябва да се трудиш добре, да намираш непрекъснато верните отговори, да играеш добре, а това не е по силите на всеки. Не е справедливо просто да заключиш: те спечелиха лигата, защото са най-силните!”

„Печелиш, защото със сигурност си най-силния, но също и заради това, че всеки един от нас допринася с професионализъм и гордост, които се стремим да показваме в тренировките и докато печелим всеки един двубой.”

През настоящия сезон Буфон има едва 22 мача за ПСЖ, като наставникът Томас Тухел често го ротира под рамката наред с френския национал Алфонс Ареола. „Да, може да се каже, че за първи път в кариерата си попадам в такава ситуация. Обикновено в Ювентус през последните ми 2-3 години, ако не бях контузен, другият вратар щеше да запише около 10-15 мача на сезона. Считам това за значимо, защото всеки футболист трябва да се чувства важен и част от отбора. Тази година определено е нещо различно, нещо, на което не съм свикнал, но и което с радост приемам. Аз обичам да бъда част от колектива, винаги се опитвам да внасям позитивизъм, а това значи да приемам решенията на треньора, които могат да са за доброто на други футболисти. Намирам това за страхотно”, допълни Буфон.