ПСЖ ще бъде разследван в твърдения за расовото профилиране на млади играчи, когато те са били привлечени в клуба, съобщи близк източник до клуб. ,,Започва вътрешно разследване по случая“, заяви източникът за AFP след твърденията, направени от френския сайт за разследваща журналистика Mediapart, който публикува на своята уеб страница документи с разкрития от поредицата Football Leaks.

Според Mediapart, между 2013 и пролетта на тази година, скаутският департамент на парижани е попълвал бланки с имената на млади футболисти, упоменавайки техния етнос. Произходът на играчите е бил определен като френски, северноафрикански, западноиндийски или африкански. Расовото профилиране във Франция е незаконно. Mediapart твърди, че разграничението е било използвано за подписа на нови млади футболисти.

Противоречието достига върховата си точка през март 2014 година, когато вниманието на скаутите на ПСЖ е привлечено от 13-годишния талант Ян Гбохо, който тогава се състезаваше за тима на Руан в района на северна Франция. Скаут на шампионите е определил произхода на играча като ,,западноиндийски“ през ноември 2013 година. При попълването на бланката има четири опции до графата етнос: френски, северноафрикански, западноиндийски и африкански.

Сайтът за разследваща журналистика цитира скаута, който е забелязал Гбохо – Серж Фурние: ,,Вместо френски произход, е трябвало да бъде бял, особено след като всички играчи, които ни препоръчват, бяха французи. ПСЖ не искаше да купува играчи от Африка, защото никога не можеш да бъдеш сигурен за тяхната рождена дата“, сподели Фурние. Същият играч – младежки френски национал, роден в Кот Д‘Ивоар – в крайна сметка подписа с друг клуб от френската Лига 1 в лицето на Рен.

Обвиненията към ПСЖ от страна на Mediapart припомнят за скандал, който избухна по-рано през десетилетието, когато от сайта публикуваха дискусия през 2010 година, засягаща расата във френските отбори. Според Mediapart, ръководителите на клубовете са смятали, че има ,,твърде много тъмнокожи и араби и значително по-малко бели“ във френския футбол. ПСЖ ще търсят 13-ия си пореден успех в Лига 1 срещу все още не познаващия вкуса на победата при Тиери Анри тим на Монако в неделя вечер. 

Football Leaks намеси големи босове в тайни договорки между ПСЖ и УЕФА

Саркози лобирал пред Платини Катар да приеме Мондиал 2022​

Започва съдебно дело между ПСЖ и УЕФА

Football Leaks с големи разкрития за трансфера на Мбапе в ПСЖ и проваления опит на Реал М​